VILY FRAGARIA

Místo: Sulice
Autor: Ing. arch. Dan Merta, Ing a Ing. arch. Anežka Přibylová
Studie: 2020
Realizace: 2021-2023
Místo: Sulice
Autor: Ing. arch. Dan Merta, Ing a Ing. arch. Anežka Přibylová
Studie: 2020
Realizace: 2021-2023

Zadáním investora bylo navrhnout na mírně svažitém pozemku o velikosti 2000 m2 s jižní orientací tři vilové domy za účelem developerského projektu. Parcela byla rozdělena na tři téměř totožné pozemky s důrazem na zachování co nejvíce vzrostlé zeleně. Pozemek se nachází ve staré zástavbě v centru obce Sulice u Prahy. Okolí pozemku tvoří stará nízkopodlažní zástavba a relativně pestrá zeleň.

Hlavní myšlenkou architektonického návrhu bylo využít svažitosti pozemku, domy vetknout do terénu a využít tak výhledy do krajiny skrze stávající zástavbu při zachování příjemného měřítka nově vzniklého souboru. Domy jsou osazeny v situaci tak, aby příjezdová cesta na severní hranici pozemku navazovala na první nadzemní podlaží a celek tak výškově lépe komunikoval s okolní zástavbou. Druhé patro je pak umístěno o úroveň níže a vetknuto do svahu, čímž se vytvořilo kýžené propojení s dolní pobytovou částí zahrady, která je od příjezdové cesty úrovňově oddělena.

Dům A a dům B jsou dispozičně řešeny s denní obytnou částí v I.NP na úrovni příjezdové cesty. Denní obytná zóna je koncipována jako otevřený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, kdy hlavní prosklené plochy jsou orientovány na J s výhledem do zahrady a krajiny. Obývací pokoj pak volně navazuje na terasu v úrovni I.NP, přes kterou se dá sejít mírným svahem do spodní části zahrady. V I.NP dále najdeme hostinský pokoj s pracovnou, koupelnu a garáž. Schody navazující na obývací pokoj vertikálně propojují obě patra. V prvním podzemním podlaží, které je otevřeno celou fasádou do zahrady pak najdeme dva dětské pokoje s koupelnou, sklad, komoru a ložnici s vlastní koupelnou.

Dům C hmotově navazuje na dva předešlé domy, nicméně jednotlivá patra mají obrácené funkce a terasa I.NP je umístěna na východní části, tak aby se jednotlivý obyvatelé areálu co nejméně vizuálně rušili. V prvním nadzemním patře je umístěna garáž, vstupní foyer, technická místnost, dva dětské pokoje s koupelnou a ložnice s vlastní šatnou a koupelnou. V prvním podzemním podlaží, jehož fasáda je kompletně orientovaná na jih a otevřena do zahrady, najdeme otevřený obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, hostinský pokoj s pracovnou, sklad, komoru a koupelnu s toaletou. Tato dispozice bylo zvolena proto, že dům C je umístěn téměř u severní hranice pozemku a může využívat největší plochu zahrady.

Celek je designově sjednocen použitím stejných fasádních materiálu a to antracitové omítky, obkladu ze sibiřského modřínu a tmavého plechu.

Všechny domy spolu vizuálně komunikují a tvoří harmonický celek.

Projekt si také bere za cíl splnit dnešní předpoklady o udržitelné architektuře. Střechy jsou řešeny jako zelené extenzivní. V areálu budou osazeny retenční nádrže na dešťovou vodu. Každý dům disponuje přípravou na venkovní žaluzie a bude zateplen do pasivního standardu. Konstrukčně se jedná o zděný nosný systém z Porothermu se zateplením minerální vatou. Stropní konstrukce jsou navrženy z prefabrikovaných železobetonových panelů. Okenní otvory budou osazeny hliníkovými rámy s výplněmi z trojskla.