j0020

Jak navrhujeme interiér?

Jak navrhujeme interiér?

V rámci architektonické studie můžeme věnovat větší pozornost také interiéru budovy. Bývá totiž velmi časté, že si naši klienti objednají právě i studii interiéru. Podívejte se, jak takový detailní návrh vzniká.

 

V tomto článku se věnujeme celému procesu navrhování a otázkám, které je důležité si položit. 

návrh interiéru

Interiér projektu „Dům u Lesa

 

Ať už interiér navrhuje bytový architekt, interiérový designer, nebo jiný specialista, tvůrčí proces vypadá podobně. 

 

Obecně platí, že se na začátku shrnou vstupní data.

Ta se mezi sebou poměří a najde se mezi nimi vhodný kompromis. 

 

Výsledkem takového kompromisu je ideálně několik variant návrhu, který se dále upřesňuje a zdokonaluje, a to zejména při dialogu s klientem. Tato část procesu je hodně individuální, a tak se nedá říct, jak dlouho trvá ( – kolikrát se projekt přeskupí a změní) a kdy přesně bude studie interiéru hotová. 

 

Interiér projektu „Bytový dům Svoboda nad Úpou

 

Cílem by měl být návrh interiéru, který splňuje všechna klientova přání, a který se dá fyzicky proměnit ve skutečnost. 

Dalšími vstupními faktory jsou architektův vlastní osobitý vkus, jeho celoživotní zkušenost s estetikou, materiály a ideálním uspořádáním prostoru. 

 

Začněme samotným zadáním.

Zadání je jeden z hlavních vstupů, který při návrhu musíme respektovat. 

 

Je zadáním navrhnout skandinávskou kuchyni?

Má výsledek působit minimalisticky a čistě?

Existuje nějaká referenční předloha, ať už slavný architekt a jeho styl, nebo jen obrázky z internetu?

Je smyslem návrhu vytvořit hřejivý útulný prostor?

Má klient nějaké speciální požadavky jako například pobytovou síť v mezipatře, nebo jen skrytý bar?

Je historický kontext tohoto návrhu důležitý faktor?

Má se jednat o veřejný prostor, kavárnu, restauraci, bar, či klub? Tomuto specifickému tématu se budeme věnovat příště.

 

Tyto a mnoho dalších otázek je třeba si na začátku položit.

Ve zkratce by se daly všechny vstupní dotazy zobecnit a sloučit do jedné otázky: „K čemu a jak má výsledný prostor sloužit?“

Rodinný dům Nárysov - interiér

Interiér projektu „Rodinný dům Nárysov

 

Vlastnosti místa, budovy a okolního kontextu

Další skupinu vstupních dat představují fyzické a faktické informace, které nás do jisté míry omezují, na druhou stranu nám ale ukazují souvislosti, o které se můžeme opřít, případně se jimi inspirovat. 

 

Patří mezi ně současná dispozice budovy (jedná-li se o rekonstrukci, případně předdefinovaný návrh), celková konstituce budovy a také kontext celého okolí. 

Zaměření nám dá přesné detailní podklady, ze kterých můžeme vycházet.

V novostavbách často bývá již rámcově definovaný prostor, alespoň stěnovým systémem. Příklad novostaveb rozebereme později, určitě si zaslouží více pozornosti. Jedná se totiž o ideální možné řešení v případě, že má klient dostatečný rozpočet.

Pokud se návrh může opřít o výhledy do okolí, ať už na panorama města, nebo jen do hezkého vnitrobloku; či do zahrady, je rozhodně důležité brát na to ohled. Propojení exteriéru a interiéru je příjemná finesa, se kterou naše studio přirozeně pracuje. 

Je-li potřeba propojit čistě vizuálně či přímo funkčně dva obytné prostory s různým charakterem, rozhodně se i tomu vyplatí při návrhu věnovat pozornost. 

Sousedé a přímá souvislost stavby je také důležitá. Dá se tomu přizpůsobit jak návrh, tak provedení realizace. Bude rekonstrukce sousedy rušit? Dá se cokoli udělat šetrněji, ideálně bez jakéhokoli dopadu na okolí? Určitě ano.

Fotka z realizace „Voix Showroom“ 

Dále se v interiérech může značně lišit přístup umělecký a technický. Při navrhování sami doporučujeme umělecký styl, přikláníme se k němu, protože je to přece jen „way to go“. Každému ale sedne trochu něco jiného, a tak v návrhu umíme kloubit víc přístupů ke stejné věci.

Každý člověk má ale možnost si zvolit přístup, který mu sedne lépe. Tato volba není povinná, ale umožňuje člověku přizpůsobit svůj návrh podle svých představ a potřeb. Tím se otevírá prostor pro kreativitu a individuální přístup k řešení problémů. Důležité je, aby byl výsledek zároveň estetický i plně funkční.

kontakt1@2x
Jdete do toho?

Vytvoříme tak celistvý funkční produkt, který má jednotný koncept.