tv-ar_

Rozhovor s Danem Mertou v TV Architect

Podívejte se na parádní rozhovor v TV Architect s Danem Mertou.

 

Architektonické Studio MA

“Dan Merta, zakladatel studia MA (Modest Artificials) měl k architektuře velmi blízko už v útlém věku. Jeho otec, architekt Dan Merta, vede Galerii Jaroslava Fragnera, jeho děd byl zase stavitelem v jižních Čechách. Studio MA provozuje Dan Merta s kolegou Cyrilem Nešlehou. V portfoliu studia lze najít rodinné domy, vily, ale i veřejné stavby či zařízení pohostinských zařízení.”

„Nezabýváme se jen architekturou, děláme i design a tvoříme krajinu. Chceme, aby architektura byla v konceptu s okolím a zapadala do něj,“ říká architekt Dan Merta.

Architekti často pracují se světlem a přizpůsobují mu většinu projektů. Světlo podle nich vytváří vizuální identitu prostoru. „Do prostoru, kam chodí hodně lidí, chceme přinést umění, které dokáže prostor oživit a dát mu něco navíc,“ říká Merta.

Chapeau Rouge Club Prague

Jedná se o rekonstrukci podzemního patra hudebního klubu. Jde o jeden z nejstarších pražských klubů v klasicistně-secesním domě v Jakubské ulici na Starém městě v Praze. Architekti Cyril Nešleha a Dan Merta navrhli novou podobu patra zaměřeného na klubovou elektronickou hudbu. Dominantu interiéru tvoří vestavěné osvětlení, které je z vertikálních programovatelných led panelů zapuštěných ve zdech.

„Máme vztah k hudbě, dříve jsem vystupoval i jako DJ, proto to pro nás bylo velmi zajímavé zadání. Vymysleli jsme zde světelnou instalaci inspirovanou kluby z Berlína. V prostoru jsou umístěné lineární světla, buď vertikálně, nebo horizontálně pod klenbami. Na základě toho, jaká hudba právě hraje, reaguje světelná instalace. Světla fungují na bázi hudby, což následně prostupuje celým prostorem. Vše se vyrábělo v té nejodolnější kvalitě přímo na daný prostor. Je to výjimečné zařízení v rámci České republiky,“ říká Merta.

Bistro & Bar Koule

„Zde jsme pracovali s motivem kruhu, který se v prostoru různě prolíná. Vytvořili jsme zde instalaci s ledkovými tubusy, která se v průběhu dne sama vyvíjí, mění barvy a intenzitu. Tato instalace dokáže změnit atmosféru místa v každou denní dobu,“ říká Merta.

Ateliér se zaměřuje ale i na bytovou výstavbu či krajinářskou architekturu…

Vila Buková

Dům se nachází na Příbramsku ve svažitém terénu. „Dům jsme utopili co nejníž do terénu, to nám dovolilo objekt otevřít do krajiny. Druhé podlaží je tak přístupné z terénu. Stavba je hodně prosklená a otevřená do zahrady. Povedlo se nám vtáhnout exteriér do interiéru domu. Dělali jsme zde i návrh interiéru a zahrady,“ říká Merta.

Rodinný Dům pod lesem

Rodinný dům je umístěný v horní části svažitého pozemku s velkým množstvím zeleně. Cílem bylo vytvořit objekt, který bude v souladu s okolním terénem a přírodou. Dům je navržen jako přízemní stavba, vetknutá do terénu s pochozí zelenou střechou. Dům je tvořen třemi kortenovými boxy vetknutými do betonové stěny.

„Dům je umístěn nad řekou Sázavou na lesním pozemku s výhledem do krajiny. Zadáním bylo vytvořit přízemní stavbu, která bude umístěna uprostřed pozemku. Objekt má tři zóny. Vstupní, obývací a zónu rodičů. Vzadu je pak umístěné atrium, díky kterému je prostor přirozeně osvětlen,“ říká Merta.

Bytový dům Komořanská

Jedná se o moderní 5 patrový dům zasazený do proluky ve staré zástavbě. Je zde 14 bytů a podzemní parkování. Střecha objektu je pochozí zelená. Fasáda domu kopíruje uliční čáru, zajímavostí jsou pak předsazené lodžie do ulice.

Troja city escape

Jedná se o velmi zajímavý chystaný projekt revitalizace nevyužívané zahrádkářské kolonie na Trojské skále. „Zde pracujeme na zadání experimentálního bydlení v zeleni. Domy umisťujeme do celého charakteru území a vše přizpůsobujeme místní zeleni,“ říká Dan Merta.

Panorama house

Dům s výhledem v Jinonicích je umístěn v horní části svažitého pozemku s výhledem do Prokopského údolí. Spodní patro domu je vetknuto do terénu a navazuje na zahradu, zatímco horní patro je na úrovni příjezdové cesty s krásným výhledem a sluneční terasou. Cílem bylo vytvořit otevřený dům, který působí monumentálním domem.

 

kontakt1@2x
Jdete do toho?

Vytvoříme tak celistvý funkční produkt, který má jednotný koncept.