Archizoom – MA Studio s.r.o.

Sebastian Trapl
10. 8. 2022

Kdo, co, kdy a kde? MA Studio tvoří tým architektů, designérů a digitálních vývojářů zabývajících se navrhováním staveb od studie po realizaci a výzkumem nových řešení v architektonické praxi.

Celý článek je k dispozici na Archizoom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pracují na rodinných a bytových domech, menších obytných souborech a v současnosti se věnují konverzi průmyslového areálu továrny Brunka v Humpolci. Ateliér má zkušenosti s navrhováním interiérů hudebního klubu Chapeau Rouge, bistra Koule nebo baru Point. V rámci těchto projektů se architektům podařilo vždy docílit nejen kvalitní rekonstrukce, ale vytvořit také vizuálně-prostorový zážitek ve formě práce se světlem a světelnými efekty, na jejichž tvorbě spolupracují s audio-vizuálními umělci.

Další oblastí, kterou se MA Studio jako jeden z mála ateliérů v České republice zabývá, je architektonické navrhování v metaversu, tedy ve virtuálním 3D prostředí.

Tento nový způsob navrhování má před sebou dynamický rozvoj a my chceme být u toho. V brzké době bude zcela běžné tímto způsobem prezentovat projekty investorům, výrobci zde budou prodávat a prezentovat svoje produkty a lidé se budou scházet bez potřeby cestovat přes půlku zeměkoule, což je věc, kterou výrazně ovlivnila probíhající epidemie covidu. Výhodou tohoto prostředí je, že v něm neplatí žádné fyzikální zákony ani konstrukční omezení, a je tedy na konkrétním uživateli, jestli se rozhodne přenášet způsoby fyzického navrhování do virtuální reality pro potřeby vizualizace reálného projektu, nebo vytvoří zcela nový digitální svět za účelem zábavy, investic nebo marketingu,“ vysvětlují architekti.

 

 

Jaké projekty realizovali v reálném světě?

Bistro/bar Koule

Autoři návrhu: Ing. arch. Dan Merta, Ing. arch. David Lukas, Anna Mertová, Matyáš Merta // Studio MA; Ing. arch. Robert Hubička // AARH

Rok dokončení: 2021

Lokalita: Praha-Letná

Projekt rekonstrukce Bistra/baru Koule určily dva momenty: atraktivní lokalita prostoru situovaného v přízemí objektu v blokové zástavbě na rušné ulici Milady Horákové na Praze 7, dále koncept bistra a baru zaměřeného na přípravu sýrových pokrmů s pestrou nabídkou nápojů. Návrh interiéru vychází z původního řešení, které architekti dispozičně upravili především v návaznosti na nově vzniklé prostory zázemí kuchyně a toalet pro zákazníky.

Vstupní prostor s kontrastním barem z černého perforovaného plechu barevně navazuje na židle i další detaily, jako jsou dveře, stolové podnože a vzduchotechnika. Rekonstrukce prostory sjednotila a díky světelným prvkům zároveň návštěvníkům nabízí nejen gastronomický, ale i vizuální zážitek.

Prvotním záměrem bylo sjednotit plochy do neutrálních barev, a to jak podlahu, tak světlé stěny, jež v některých místech přiznávají původní materialitu. Architekti kladli důraz na světlo, které se v prostorách může měnit v závislosti na část dne nebo aktuální atmosféru.

Ve spolupráci s umělcem Markem Šilpochem umístili v jednotlivých místnostech výrazné světelné instalace. Jejich programovatelný systém řízení umožňuje kontrolu intenzity i barevnosti jednotlivých světelných zdrojů, které procházejí od intimnějších odstínů k výraznějším barevným kombinacím. Záměrem tohoto řešení byla možnost měnit atmosféru v interiéru směrem do ulice.

Vila Litomyšl

Autoři návrhu: Ing. arch. Dan Merta, Ing. arch. David Lukas

Rok dokončení: 2021

Lokalita: Litomyšl

Vila leží na pozemku s mírným spádem v nové zástavbě města Litomyšl. Základní myšlenkou domu jsou tři hmoty – přízemí, druhé patro a přístřešek pro vozidla. Propojením těchto tří celků vznikla finální hmota půdorysného tvaru L se střešními přesahy. Ta je dispozičně orientovaná a otevřená směrem do zahrady. Celé jižní křídlo domu tvoří velký obývací pokoj s kuchyní navazující na venkovní terasu.

Severní křídlo se skládá z venkovního přístřešku a navazující garáže, zatímco západní obytné křídlo tvoří dva pokoje a koupelna. Centrálně umístěné schodiště obsluhuje všechna podlaží. V podzemním podlaží pak autoři návrhu umístili skladové prostory a technické místnosti.

Dům je založen na železobetonové základové desce. Nosné obvodové keramické zdivo vynáší prefabrikovanou železobetonovou stropní konstrukci nad obývacím pokojem. Druhé patro zastřešují dřevěné vazníky. Pro okna architekti zvolili kombinaci přírodního dřeva a hliníku v tmavém odstínu. Zvenku tak ladí s náladou fasády a jejich dřevěný povrch dotváří světlý interiér.

Obytný soubor Hájek

Autoři návrhu: Ing. arch. Dan Merta, Bc. Kristýna Štěrbová

Studie: 2021

Realizace: 2022–2024

Lokalita: Hájek

Novostavbu rezidenčního bydlení najdeme v západní části obce Hájek u Uhříněvsi. Jedná se o soubor rodinných dvojdomů, který autoři návrhu rozdělili do dvou celků, aby dosáhli dostatku přirozeného osvětlení a zároveň soukromí pro každý dům. Na pozemku se nachází celkem devět rodinných domů rozmístěných ve dvou řadách. Domy v řadě vždy propojuje zelená střecha, která slouží jako přístřešek pro parkování. Právě díky parkování mimo veřejné prostory vzniká přívětivý uliční prostor optimální pro navazováních sociálních vztahů a interakcí.

V rámci pozemku navrhli architekti malý prostor zeleně s posezením, kde se mohou setkávat sousedé z okolí. Při severní hranici pozemku své místo mají tři dvoupodlažní rodinné domy se sedlovými střechami. Na jižní části pozemku se nachází šest dvojdomů. Každá tato dvojice má mezi sebou konstrukci zastřešení poskytující kryté parkovací stání a vstup do objektu.

Video přehrávač

Point

Autoři návrhu: Ing. arch. David Lukas, Anna Ševcová a Matyáš Merta

Rok dokončení: 2018

Lokalita: Praha, Betlémské náměstí

Objekt, v němž architekti navrhli rekonstrukci interiéru, je součástí areálu Betlémské kaple na Starém Městě. Přízemí této Národní kulturní památky autoři návrhu přeměnili pro fungování baru, galerie a přípravny pro výrobu menších jídel. Architekti vycházeli z původní historické dispozice, tedy tří místností v přední části, jež nyní slouží pro provoz baru, a místnosti v zadní části dispozice přestavěné na provoz kuchyně, toalety pro hosty, sklad a úklidovou komoru.

K interiéru přistupovali architekti s maximálním citem a důrazem na zachování jeho historické hodnoty a genia loci. Odstranili novodobé příčky a zástěny nepůvodní dlažby. Všechny původní konstrukce, zejména dřevěný trámový strop v hlavní místnosti a všechny vertikální konstrukce včetně unikátního průlezu do vedlejší místnosti, však ponechali.

Jako hlavní materiál použili kov a tahokov, z nichž vytvořili bar, stěnové konstrukce s policemi za barem, výplně nik a kryty radiátorů v zadní části dispozice. Kovové prvky doplňuje nábytek v tmavé barvě a atmosféru dotváří soubor programovatelných světel v celém interiéru včetně ručně dělaných světel v salonku od XYZ project.

Rodinný dům v Ondřejově

Autoři návrhu: Ing. arch. Dan Merta, Ing. arch. Barbora Frysová, Bc. Sebastian Trapl

Studie: 2021

Realizace: 2022–2023

Lokalita: Ondřejov

Na mírně svažitém pozemku na okraji obce Ondřejov u Prahy, na místě původního bungalovu, vyroste dvoupodlažní objekt rodinného domu s výhledem do údolí řeky Sázavy. Stavbu architekti částečně vetkli do terénu. Denní pobytové místnosti orientovali směrem do údolí a výhled z nich se otevírá přes celou zahradu. Design domu určuje kompozice boxů, jejichž materiálová odlišnost tvoří základní koncept fasády.

Dům disponuje dvěma bytovými jednotkami. Větší z bytů je určen majiteli domu a jeho rodině. V přízemí najdeme obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, dětské pokoje, pracovnu a technické zázemí. Vstup do domu autoři návrhu umístili do druhého patra, kde se zároveň nachází zóna rodičů a druhá menší bytová jednotka s dispozicí 2+kk, v níž bude bydlet majitelova maminka.